Als doelstellingen overeenkomen, de mindset gelijk is en de klik is er. Dan is een samenwerking niet ver weg.

Zodra je militair wordt, leer je pas echt het belang van samenwerken. Alleen zo kom je tot resultaat en succes. Je ziet het in kleine voorbeelden bij buddy’s, groepen en pelotons die elkaar tot het uiterste dwingen te gaan, je ziet het steeds meer in grote voorbeelden. De internationale samenwerkingen van Nederlandse krijgsmachtonderdelen met buitenlandse zijn talrijk.
Het in 1995 opgerichte Duits/Nederlandse legerkorps, het in hetzelfde jaar opgerichte EAG (European Air group) waar Nederland sinds 1997 aan meedoet (een samenwerking tussen de luchtmachten van zeven landen), de reeds sinds 1972 bestaande  UK/NL AF (United Kingdom/Netherlands Amphibious Force, een samenwerking tussen mariniers van beide landen) en de in 2014 opgerichte Division Schnelle Kräfte waar de Luchtmobiele Brigade deel van uitmaakt zijn voorbeelden van deze samenwerkingen.

Wat genoemde samenwerkingen gemeen hebben is dat ze elkaar versterken, waardoor het totaal groter wordt dan de som der delen.

Defensie is de laatste jaren steeds meer samenwerkingsverbanden aan gegaan met civiele partners en wat je daar ziet is dat er bij burger bedrijven waardering ontstaat voor de manier waarop militairen zaken organiseren en aanpakken.

Zoals wij zien dat burgers zich door de verhalen die we delen in grote mate voelen aangesproken.

Toen de mensen achter OmroepV en DTV onlangs een online ontmoeting hadden, bleek al snel dat er grond is voor samenwerking. Doelstelling, mindset, klik.
Door samen te gaan werken, hopen wij nog meer mensen te bereiken en zo gerichter te kunnen werken aan ons gezamenlijke doel.
Het vergroten van maatschappelijke respect voor veteranen, het delen van hun verhalen.

Hoe die samenwerking eruit gaat zien? Hou onze sites in de gaten.

Veteraan & boomkunstenaar Jelmer Zwaan maakt kunstwerk voor zijn gesneuvelde luitenant Tom Krist

In samenwerking met “Helmen Vol Verhalen” zijn we langs geweest bij veteraan en boomkunstenaar Jelmer Zwaan. Hij is gekoppeld aan de ouders van Tom Krist. Jelmer was erbij toen Tom om het leven kwam tijdens een suïcide bombardement, op de bazaar in Afghanistan, tijdens hun uitzending samen. Nu mag Jelmer voor Helmen Vol Verhalen een kunstwerk maken voor Tom, het thuisfront en voor het hele bataljon, ter ere van Tom Krist. Wij gingen in gesprek met Jelmer om erachter te komen hoe hij dit allemaal heeft ervaren en hoe hij dit gaat verwerken in zijn kunstwerk voor Tom.

HELMEN VOL VERHALEN ​
Helmen Vol Verhalen is een kunstproject waarin ‘jonge’ veteranen gekoppeld worden aan kunstenaars. De persoonlijke missie van de veteraan vormt de inspiratiebron voor een kunstwerk met verbeeldingskracht. In 20/21 brengen we ‘jonge’ veteranen en kunstenaars bij elkaar voor een wezenlijke ontmoeting. Hun gezamenlijke missie is het zichtbaar maken van de relevantie van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen.

Crisis Actie Team (CAT) van Defensie in actie bij grootschalige evacuatie in Afghanistan

Primeur: in gesprek met Kolonel Peter Tankink, ook wel bekend als “De piloot, die een MIG neerschoot”.

Het verloop van de uitgevoerde militaire evacuatie in Kabul: het is het gesprek van de dag. Jan-Willem spreekt de man aan het roer. Na een korte introductie over zijn gevechtservaring als F-16 piloot gaan we dieper in op deze gevaarlijke missie, waarbij Defensie weer op een zeer professionele wijze, met zeer gemotiveerde militairen, hun uiterste best hebben gedaan om zoveel mogelijk mensen te evacueren uit Kabul. Voor Nederlandse begrippen was dit misschien wel één van de grootse evacuaties ooit.

Hoe gaat het eraan toe in dit “epicentrum” van Defensie ondersteuning en hoe is de militaire evacuatie verlopen in Kabul, vanuit operationeel perspectief? Het Crisis Actie Centrum bevindt zich in het Ministerie van Defensie in Den Haag en is 24/7 actief.

Het lot van de Afghaanse tolken

In deze twee afleveringen van de podcast “Bravo Zulu” spreekt Jan-Willem de Afghaanse tolk Ahmad*. Hij is voor de Nederlandse Krijgsmacht werkzaam is geweest in Uruzgan. Onze presentator Jan-Willem Waitz wordt bijgestaan door majoor b.d. Niels Roelen als co-presentator. Tevens zit aan tafel de sergeant der eerste klasse Roy Grinwis, Informatie Manager bij het Ministerie van Defensie.

Niels en Roy zijn Afghanistan veteranen en Roy is tijdens zijn missie ernstig gewond geraakt. Roy heeft een belangrijke rol gespeeld bij het aandacht vragen voor het lot van de Afghaanse tolken, die de Nederlandse missie in Afghanistan ondersteund hebben. In het eerste deel praten ze met elkaar over de actuele situatie en welk lot de tolken wacht als ze niet geholpen worden.

Wat doet het Ministerie van Defensie op dit moment, welke acties lopen en worden geïnitieerd? Hoe heeft het zo kunnen lopen en wat zijn de oorzaken?

De Helden van V

In seizoen 1 van onze videoserie “De Helden van V” nemen vier Luchtmacht officieren ons mee in hun bijzondere ervaringen en gebeurtenissen tijdens hun carrière bij de Koninklijke Luchtmacht. We leggen de persoon achter de functie bloot om de menselijke kant van het vak te belichten. Hebben ze altijd piloot willen worden? Hoe zijn ze in deze functies terecht gekomen? Hoe ervaren ze het piloot-zijn? Wat is de beste manier van leiding geven? Dominique Schreinemachers, Jornt Oudmaijer, Niels van den Berg en Niels van Hussen vertellen de persoonlijke verhalen achter hun uitzendingen, het thuisfront en hun opleiding tot dienaar van het land. Én ze delen hun ongezouten mening over enkele militaire stellingen.

In seizoen 1 van onze videoserie “De Helden van V” nemen vier Luchtmacht officieren ons mee in hun bijzondere ervaringen en gebeurtenissen tijdens hun carrière bij Defensie. We leggen de persoon achter de functie bloot om de menselijke kant van het vak te belichten. In deze aflevering spreken we Dominique Schreinemachers, Cougar piloot bij de Koninklijke Luchtmacht. Heeft ze altijd piloot willen worden? Hoe is ze in deze functie terecht gekomen? Hoe ervaart ze het piloot-zijn? En hoe was het voor haar als vrouw bij de KMA?

In seizoen 1 van onze videoserie “De Helden van V” nemen vier luchtmacht officieren ons mee in hun bijzondere ervaringen en gebeurtenissen tijdens hun carrière bij Defensie. We leggen de persoon achter de functie bloot om de menselijke kant van het vak te belichten. In deze aflevering spreken we Jornt Oudmaijer, Kapitein Squadron 300 bij de Koninklijke Luchtmacht. Heeft hij altijd kapitein willen worden? Hoe is hij in deze functie terecht gekomen? Hoe ervaart hij het kapiteinschap? En hoe vond hij zijn opleiding?