Oud dienstplichtige en striptekenaar Roeland Saman maakt voor De trotse veteraan de strip Het Zwijnenpeloton. Een gekscherende strip over een peloton dat op missie gaat naar Bosnië. De naam van het peloton is geleend van het oorspronkelijke Zwijnenpeloton, de verhalen zijn fictief.

Mijn naam is Roeland Saman en ik vervulde mijn dienstplicht van 09-03-1992 tot 08-03-1993. Ik werd ingedeeld bij de verbindingsdienst. De BTL. Dat kun je zien als de telefoondienst/centralisten/storingsmonteurs van de landmacht. De opleiding deed ik op de Elias Beekman kazerne in Ede. In juni 1992 ging ik naar mijn parate onderdeel, naar de Generaal de Bons kazerne in Grave.
Mijn parate onderdeel was de 102 AVLBAT STSTDET. Ik had daar echt geweldige collega’s. Vaak gingen we op oefening in Duitsland. We kwamen vaak in Bergen (Hollenberg ) en in de Eiffel bij Gerolstein. In het begin deed ik veel werk in de telefoonverbindingen maar later bemande ik met twee andere collega’s / dienstmaten de EZB wagen. Dat was veel radio/ telex werk. Uiteindelijk vond ik dat ook veel leuker. Je had daar echt met procedures te maken en dat sprak mij enorm aan.
Op 17 December 1992 werd ik bevorderd tot korporaal verbindingen , met de vraag of ik eventueel ook beroeps wilde worden. Daar heb ik echt lang over na moeten denken. Uiteindelijk ben ik toch in het vroege voorjaar van 1993 maar weer teruggekeerd naar de burgermaatschappij, waar ik mijn werk als elektromonteur weer verder oppakte.
Ik denk nog vaak terug aan de prachtige tijd bij de Koninklijke landmacht. Ik kan met recht zeggen dat het een hele mooie tijd was waar ik nog vaak met heel veel plezier aan terug denk.

Roeland Saman