ALLE STATIONS – HIER MV

NSTR

NSTR; ‘Nothing Special To Report’ gebruikten we tijdens SFOR 1 om vanuit onze pelotonsbase Obodnik aan te geven dat er geen gekke dingen aan de hand waren. Deze melding ging per FM radio op gezette tijdstippen en werd digitaal vastgelegd in het logboek. Dit vastleggen ging op een tergend langzame laptop met Windows 3.11! Voor die tijd (1996) een zeer vooruitstrevend middel. De logistieke meldingen en bestellingen gingen met behulp van de Satcom C, met als nadeel dat als je een typefout maakte of iets verkeerd deed je de hele lijst opnieuw mocht intikken…. Wat een vooruitgang hebben we de afgelopen 25 jaar meegemaakt. Inmiddels leren basisschoolkinderen overweg te gaan met tablets en laptops alsof het niets is. En ook binnen Defensie hebben we op dit gebied grote stappen gezet, al kunnen we de civiele maatschappij niet helemaal bijhouden. Wat opvalt is dat men binnen de krijgsmacht wel probeert zoveel als mogelijk mee te doen met alle, al dan niet positieve, ontwikkelingen. We moeten ‘coûte que coûte’ een boot hebben tijdens de Gaypride, een vrouwenquotum scoren en Inclusiviteit en diversiteit als belangrijkste lesonderwerpen in opleidingen zetten. Maar ook voor een dubbeltje op de eerste rang zitten; nieuwe voertuigen kopen is blijkbaar niet zo eenvoudig als het lijkt, je kunt zo maar tegen één of twee zeperds aanlopen.

Het eerste was die afgelopen 25 jaar niet altijd een gespreksonderwerp, het tweede wel degelijk; immers we kochten nieuwe Landrovers zonder wielen, omdat we die nog genoeg hadden van de Nekaf. Dat daardoor de slijtage aan met name steekassen vervijfvoudigde was minder van belang blijkbaar. Invoering van Persoonlijke Gevechts Uitrusting (PGU) ‘80 kwam pas in ’90 op gang. Net als het Soldier Modernisation Program (SMP) dat sinds 2003 draait maar pas nu deels aan uitlevering toekomt. Met mooie nieuwe namen als STRONG, DOKS en Interim NFP.

De afgelopen 25 jaar was er in mijn optiek wel degelijk sprake van Inclusiviteit en diversiteit, alleen werd dat mogelijk niet zo benoemt. Door de overdreven aandacht voor dit onderwerp is het net alsof we ‘vroeger’ het allemaal verkeerd deden, alsof we allemaal ‘slechterikken’ waren. Natuurlijk zijn er incidenten te benoemen waar het niet goed gegaan is, maar ik weet zeker dat we daar tegenover een groot aantal momenten kunnen zetten waarin het juist wel goed ging. Misschien moeten we eens kijken naar de huidige maatschappij; de excessen onder de noemer van vrijheid van meningsuiting, het geweld tegen steunverleners, enzovoort. Dat is er ook niet beter op geworden door aandacht te schenken aan Inclusiviteit en diversiteit op de middelbare school.

Weinig echt opvallend nieuws dus, deze afgelopen periode.  Geen mooie nieuwe innovaties of spectaculaire doorbraken. Dus… NSTR! Terwijl we daar eigenlijk wel een beetje op zitten te wachten; nog steeds geen doorbraak in het ontwikkelen van een nieuw loongebouw en functiehuis, nog steeds geen 2% NATO-norm, nog steeds geen CAO. Nee sterker nog, onze nieuwe Minister van Defensie, oude bekende Henk Kamp, heeft zich inmiddels al duidelijk uitgelaten over een aantal zaken. Minister Henk Kamp is een soort van veteraan, of eigenlijk een post-actieve; hij was immers al eerder onze hoogste baas.

Hij laat duidelijk zien dat hij sinds zijn eerste optreden als Minister van Defensie (dec 2002 tot feb 2007) waarin hij het personeelbestand reduceerde met ± 12.000 personeelsleden en een (selectieve) vacaturestop) instelde, niet al te veel heeft doorontwikkeld. Zijn visie op de grote aantallen vacatures binnen Defensie zijn schokkend te noemen; de door zijn voorganger bevestigde 9000 vacatures kloppen in zijn optiek helemaal niet. Het zijn ‘slechts’ 8000 openstaande functies (dat is al een verschil van 1000!) waarvan 1700 re-integranten, functiewisselingen (?) en langdurige opleidingen. Daarnaast 1000 militairen in (initiële?) opleidingen en voor 1600 plaatsen is geen budget. Ergo: ‘slechts’ 3700 echte vacatures…. Ik kan er met m’n pet niet bij, dat iemand dat durft te beweren, alsof wij allemaal achterlijk zijn! Op deze manier lossen er 5300 arbeidsplaatsen op, dat is maar liefst 50% van de reductie in zijn vorige beurt als onze hoogste baas. Dus eigenlijk moeten we blij zijn, voor hetzelfde geld gaat er nog meer het mes in. Op zijn manier is meedoen met nieuwe ontwikkelingen wel erg innovatief, maar niet op een positieve manier! Dit begint te lijken op de bezuinigingen van de negentiger jaren!

Ondertussen gaan er wel geruchten rond: mogelijk worden militairen ingezet voor de beveiliging van de rechtbank in het Marengo proces, je weet wel, dat proces tegen Ridouan Taghi en 16 medeverdachten. Hadden we pas niet een discussie over niet goed opgeleid zijn voor bepaalde (oneigenlijke) taken? Diezelfde Taghi die ook zorgt voor het onderduiken van personeel uit de Extra Beveiligde Inrichting. En die zijn er speciaal voor opgeleid….En vers van de naald: nu het in diverse steden uit de hand loopt met allerlei relschoppers die onder het mom van demonstreren zich tegen politie, brandweer en ambulances richten wordt ook hier gesuggereerd om het leger hier voor in te zetten. Krijgen we dan straks, net als het verplegend personeel, ook een mooi applaus? En vervolgens ook geen salarisverhoging?

Gebeurde er dan helemaal niets afgelopen periode in het veteranen-domein? Natuurlijk wel!
Zo kwam er een boek uit over de jarenlange inzet van veteranen in Afghanistan: Schaduwoorlog Uruzgan. Deskundige auteurs die vanaf de zijlijn het feitelijke verhaal vertellen van de militairen die erbij waren. Zonder bijbedoelingen of eigen mening. Dat helpt om het collectieve geheugen van Nederland op peil te houden. Het zorgt er ook voor dat er begrip komt voor de gebeurtenissen duizenden kilometers van ons rustige vaderland. Het boek is niet alleen bedoelt voor militairen en hun aanhang. Het is prettig geschreven voor het grote publiek. Die krijgt zo met dit boek een goed inzicht krijgt in de missie in de Afghaanse provincie. Ik zelf las het in twee avonden uit! Misschien moeten onze politici dit ook maar eens op de verplichte leeslijst zetten!

KRO – NCRV Kruispunt besteedde aandacht aan het Veteranen Search Team op maandag 15 november. U kunt dit terugkijken via NPO start .

Helaas zijn er ook in de afgelopen periode weer talloze reünies en herdenkingen afgelast in verband met de verscherpte COVID maatregelen. Dit lijkt de komende periode niet te gaan verbeteren. Zeker als een herdenking of reünie op een kazerne of Defensieterrein gepland is; in de lijn is duidelijk gecommuniceerd dat de CEAG richtlijnen worden gevolgd waardoor er geen toestemming wordt verleend voor dergelijke activiteiten. De Invictus Games 2022 staan gepland voor 16 tot en met 22 april volgend jaar in het Zuiderpark Den Haag. Hopelijk is Corona dan zover in de hand dat deze niet ook weer moet worden gecanceld.

ALLE STATIONS – HIER MV – NSTR – TOT VOLGENDE KEER

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *