ALLE STATIONS – HIER MV

Nachtwacht

Ministerieel besluit.
Na het opstappen van onze Staatssecretaris kwam er ook een eind aan de ‘tour’ van Ank. Communicatie is een vak, blijkt maar weer. Kaag kon weinig anders dan opstappen, aangezien ze zelf, toen Rutte een Motie van Afkeuring aan zijn broek kreeg, had aangegeven dat zij in een dergelijke situatie zou vertrekken.
Dat was onze Minister helaas ontgaan, waardoor ze eerst stellig roept aan te blijven, ondanks alles …. om minder dan 24 uur later toch aan de stutten te trekken. Ik kan het niet anders dan laf vinden, blijkbaar mag je gewoon opstappen als je je zaken niet voor elkaar hebt. Zonder verdere consequenties, geen functioneringsgesprek, geen negatieve beoordeling, doodleuk opstappen. Ik ben heel benieuwd waar ze binnenkort opduikt. De politiek lijkt niet logisch (al denk Kaag daar bijvoorbeeld heel anders over, gevolg van een heel ander beeld van (nieuw) leiderschap), dus zal ze wel een mooie baan bij een of andere organisatie vinden met een dik ‘boven-de-Balkenende-norm’ salaris. Als wij, als veteranen, tijdens onze missies zo met de opdracht om zouden gaan volgde een heel snelle repatriëring! Dat lijkt ook op opstappen, alleen wel onvrijwillig en mèt consequenties. Zeker geen positieverbetering, in ieder geval.

Vrouwenquotum bij Defensie.
Naast het feit dat de Regering steeds minder vrouwen telt, volg ik met toenemende verbazing het nieuws over het voornemen om een plan in te voeren dat moet leiden tot een verplichte toename van vrouwen binnen Defensie. Laat me even vooraf duidelijk maken dat ik absoluut geen tegenstander ben van vrouwen binnen onze Krijgsmacht, sterker nog, ik heb in mijn 40 jarige loopbaan genoeg zeer capabele vrouwelijke collegae gehad. Maar een verplicht quotum? Dus is de sekse belangrijker dan de capaciteit? Is dat geen discriminatie? Straks dus weer een extra vacature omdat er geen vrouw wilde solliciteren? Hoe zit dat bij andere zogenaamde mannenberoepen? Lassers, stratenmakers, verwarmingsinstallateurs, automonteurs …. daar zit toch zeker ook geen 30% vrouw tussen? Dus binnen Defensie is het niet zo gek dat de gemiddelde piloot, schutter lange afstand of duiker een man is. Misschien moeten we eens stoppen met al die beleidsadviezen over diversiteit en inclusiviteit. En zorgen dat de vacatures eindelijk gewoon gevuld worden met mannen en vrouwen die willen en kunnen!

Financiën veteranenbeleid.
Ten opzicht van 2019 gaf de Rijksoverheid in 2020 €40 miljoen meer uit aan het veteranenbeleid. Opvallend vond ik toen de kosten voor de Nederlandse Veteranendag: €2.732.700 + nog eens €90.000 als frictiekosten…. Samen €2.822.700, gewoon bijna 3 miljoen! En dat in een jaar dat er geen (reguliere) Veteranendag werd gehouden!  Van dit bedrag is € 680.000 niet besteed en door de motie Kerstens ingezet voor andere activiteiten gericht op erkenning en waardering voor veteranen. Onder andere de Veteranenvlag, vernoemen van bruggen en viaducten en voor het vorige keer door mij reeds gememoreerde presentje aan alle in Nederland geregistreerde veteranen. Dit presentje heeft als doel om veteranen een hart onder de riem te steken tijdens de COVID- 19 pandemie en moet medio 2021 tot uitvoer komen. Ik hoop dat de pandemie niet te snel achter de rug is, want anders is het mosterd na de maaltijd. Overigens blijf ik het vreemd vinden dat € 2 miljoen uitgegeven is aan een Veteranendag die niet door is gegaan. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de daadwerkelijke uitwerking van het Defensie budget voor komend jaar.

Tijdens Prinsjesdag 2021 werd duidelijk dat er slechts €100 miljoen extra beschikbaar komt voor Defensie. Vergelijk dat even met het half miljard dat naar bestrijding georganiseerde criminaliteit gaat. Dan hebben we het over bestrijding van ondermijnende criminaliteit en bewaken en beveiligen. Dus slechts een klein deel van de taken van Justitie en Veiligheid. Voor alle duidelijkheid: Politie heeft ongeveer 62.000 FTEn, terwijl Defensie daar dicht achter zit met 59.000. De grote dagbladen schreven dat de extra €100 miljoen bedoeld is voor munitie en veteranenzorg. Maar in alle mooie Defensie infographics zie ik dat voor wat betreft die Veteranenzorg nergens terug komen.

NAVO.
De NAVO bestaat dit jaar 72 jaar, das geen jubileum of iets om echt bij stil te staan. De vraag is echter of deze organisatie wel het 75-jarig jubileum gaat vieren. Behalve dat de meeste lidstaten de verplichte 2% BBP norm niet halen, zien we afgelopen week een zeer verrassende wending. Australië, Groot-Brittannië en USA sluiten het Defensiepact AUKUS, bedoeld om gezamenlijk een technologische supermacht te vormen. Ik vraag me dan direct af wat ze dan binnen de NAVO daaraan deden? Ja, ik lees dat ze vooral de opkomst van China in de Stille Oceaan willen tegengaan. Is dit dan een soort van Pacific Ocean Treaty Organisation als tegenhanger? Of gaat USA daadwerkelijk steeds verder met Europa aan de Europese landen overlaten? Ik weet het niet hoor, maar de afgelopen ontwikkelingen in Afghanistan lieten nog zien dat ‘we’ behoorlijk afhankelijk waren van de USA. Als dit de trend wordt moeten we misschien nog wel wat meer doen dan 2% BBP.

Nachtwacht der Onmisbaren.
De FNV organiseerde onlangs een dag waarin aandacht werd gevraagd voor mensen die werken in cruciale beroepen. Daarbij kwamen ze met een Nachtwacht der Onmisbaren. Niks mis mee, mooi voor de verpleegkundigen, politieagenten, ambulancebroeders, schoonmaker, postbodes, conducteurs, enzovoort. Goed om deze mensen (in een verhouding mannen – vrouwen van ongeveer 50-50) weer eens in de schijnwerpers gezet worden. Totdat je inzoomt en tot de ontdekking komt dat er geen militair is opgenomen in deze ‘nachtwacht’. Blijkbaar zijn we niet alleen voor de politiek de sluitpost, maar ook voor de grootste vakbond van Nederland zijn we niet meer in beeld. Vergeten zijn we de snelle assistentie tijdens de recente overstromingen in Limburg, vergeten de locaties waar we in no-time evacués uit Afghanistan onderbrachten, en vergeten het oppakken van mensen die verdacht worden van het plegen van een terroristische actie in Nederland. Om maar niet te spreken over het mes in de rug van al die veteranen die met gevaar voor eigen leven wél voor anderen opkwamen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *