Motorsports Initiatief

De Nederlandse start-up RallyPoint is een samenwerking aangegaan met het Britse Team BRIT om te komen tot een motorsport initiatief.

Team BRIT is een Brits raceteam wat van oorsprong opgericht is om gewonde veteranen een kans in motorsport te bieden en alleen bestaat uit coureurs met fysieke en/of mentale beperkingen.

Motorsport is niet geschikt voor iedereen met een handicap, zeker niet racen op het circuit. Simracen is echter veel gemakkelijker aan te passen aan een breder scala aan handicaps; met handbedieningen die zijn aangepast aan hun behoeften. Zeker met het vooruitzicht dat simracing een Olympische sport wordt, biedt dit zeer interessante kansen voor degenen die anderszijds hieraan niet zouden kunnen deelnemen.

Bij de samenwerking tussen RallyPoint en Team BRIT gaat het om de volgende activiteiten.

 1. Simracen met handbediening
 2. Karten met handbediening
 3. Raceauto-circuitdagen met handbediening
 4. Competitie raceauto’s met handbediening

DTV sprak met Joël Koman van RallyPoint.

Joël, klinkt als een interessant initiatief. Vertel, wat is jouw rol, hoe ben je zo bij dit project betrokken geraakt en wat is jullie ambitie?

Mijn rol binnen dit project is om dit van de grond af aan op te starten aan deze zijde van de Noordzee. Team BRIT heeft als racing team al heel wat topprestaties geleverd en is in Groot-Brittanië al behoorlijk succesvol in het groeien van hun concept om kansen in de motorsport te creëren voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking. Zo is ook de race academy voor gehandicapte coureurs opgericht in samenwerking met Nicolas Hamilton, broer van Lewis Hamilton, die lijdt aan ‘cerebral palsy’.

Vanuit mijn achtergrond in simracing esports en passie voor motorsport ben ik hierbij betrokken geraakt. Team BRIT biedt naast ‘real-life’ racing met aangepaste auto’s ook simracing met aangepaste simulators, welke kunnen worden aangepast aan de behoeften van de rijder. Naast races op het échte asfalt is er dan ook eTeam BRIT. Aangezien simracing een belangrijk onderdeel uitmaakt van hun training was het een logische stap om te kijken wat ik met mijn ervaring voor de organisatie kan betekenen. Aan mij is het de taak om ook hier mensen met een beperking die entree tot simracing esports, karting en circuit racing te helpen maken.

Zelf heb ik geen connectie met veteranen, wél heb ik diep respect voor degenen die bij uitzending streedden en offers hebben gemaakt zodat wij als burgers onze rechten en vrijheden kunnen genieten. Uiteraard verdienen zij als geen ander bij thuiskomst onthaald te worden en alsnog een kans te krijgen op een hoopvolle toekomst. Vanuit die invalshoek is Team BRIT opgericht door Dave Player, voormalig Royal Engineer in het leger. Vandaar ook de naam, die staat voor “British Racing Injured Troops”. Die naam luistert echter niet zo nauw, nu wij ook non-veteranen van overzees hierbij willen betrekken. Onder het motto ‘Believe & Achieve’ streven wij ernaar onder andere invalide veteranen te helpen revalideren en inspireren om op deze manier een anderzijds ontoegankelijke sport te beoefenen.

Team BRIT’s ambitie is ook om ’s werelds eerste racing team te zijn, volledig bestaand uit fysiek en/of mentaal beperkte leden, dat deelneemt aan de 24-uurs van Le Mans. Dat klinkt allicht hooggegrepen, maar wat tot nu toe bereikt is door de organisatie is erg veelbelovend voor de toekomst. Onder andere bestaat het wagenpark al uit een Volkswagen Fun Cup-auto, Volkswagen Polo GTI, BMW 116, BMW M240 en een Aston Martin V8 Vantage GT4. Met het vooruitzicht op een McLaren 570S GT4 in het aankomende seizoen lijkt een vervolgstap richting GT3 en tenslotte het bereiken van de Le Mans-klasse toch zeker niet uitgesloten.

Interesse? Neem dan contact op met RallyPoint.
Mail: J.Koman.RallyPoint@gmail.com
Tel: +31 (0)6 51652561

1 antwoord
 1. Jordy Hilt
  Jordy Hilt zegt:

  Wat een super tof initiatief! dit zou mooi te combineren zijn met andere projecten die momenteel worden bedacht en geschreven. Wij van Veteranen in Aktie gaan dit initiatief op de voet volgen! Keep it up!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *