Heeft het zin gehad?

Sinds President Biden en de NATO hebben besloten dat alle troepen op 11 september vertrokken moeten zijn uit Afghanistan. Vragen veel mensen mij wat ik daar als Afghanistan veteraan van vind en of niet alles voor niets is geweest…

Mijn mening is dat er geen slechter moment gekozen kon worden om je terug te trekken uit Afghanistan. Natuurlijk ben ik mij er van bewust dat ik hier niet helemaal neutraal insta. Maar de cijfers laten zien dat, nadat NATO zich steeds meer ging terug trekken dat er ook steeds meer burgerslachtoffers vallen.

Ook ben ik van mening dat als er NATO troepen nog actief aanwezig waren in Afghanistan sommige plekken nooit in handen zouden zijn geraak van de Taliban. Zoals afgelopen november is gebeurd in Deh Rawod, Uruzgan.

Hier komt bij dat president Ashraf Ghani ernstig ziek schijnt te zijn en er worden steeds meer meldingen gemaakt van Al-Qaeda en IS die actief zijn in het gebied. Al-Qaeda worden op hun beurt weer verwelkomt als gasten door de Taliban en samen vechten ze tegen de overheid, IS en Ali-Poor. Ali-Poor vertegenwoordigt vooral de Hazara bevolking in Afghanistan; waar de Taliban voornamelijk Pasthun zijn. Ook gaat er het gerucht dat Ali-Poor gefinancierd wordt door Iran. En dan zijn er nog de lokale warlords en vele tribale geschillen.

Na de start van de van de vredesbesprekingen in Doha is de Taliban ook flink terrein aan het winnen in Afghanistan en wordt er vrijwel in het gehele land gevochten. Aangezien alle NATO troepen zo goed als weg zijn uit het land heeft Taliban het nu vooral voorzien op mensen die met NATO hebben samengewerkt. Waarbij de tolken hun belangrijkste doel blijken te zijn en waarbij je als Afghaan flink aan kan verdienen; weet je er een te liquideren. Aangezien een veel gebruikte  quote van de minister wat betreft de terugtrekking uit Afghanistan: ‘Samen uit en samen thuis’ is; vraag ik mij af of dit ook voor deze mensen geldt? Hopelijk nemen de NATO partners hier hun verantwoordelijkheid in.

Onderdeel van de onderhandelingen zijn onder andere verkiezingen, maar stel dat de Taliban na deze verkiezingen niet in een leidinggevende positie komen? Gaan ze dit dan accepteren? En zo niet hoe gaat de internationale gemeenschap hier dan op reageren?

Dus op de vraag wat ik er van vind heb ik op deze manier denk ik wel antwoord gegeven. Maar de vraag heeft het nut gehad dat we daar zaten? Daar weiger ik nee op te zeggen.  Als ik kijk naar mijn eigen ervaring met Afghanen merk ik wel dat hun visie op het westen veranderd is en de meeste mensen heel erg waarderen wat we daar voor hun gedaan hebben. Als de Taliban het land weer weten te overmeesteren zal het in ieder geval moeilijker worden om de bevolking achter zich te krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *