De actie waar het voor Veterans for Animals allemaal mee begon

Het is september 2017 wanneer wij zeker weten dat wij met een aantal maatjes van het 3e en 2e peloton Garde Fuseliers Prinses Irene in juni 2018 een roadtrip door Bosnië gaan maken. Zodra dit duidelijk is begint al snel het idee te ontstaan dat wij iets voor het goede doel willen doen.

Maar welk doel dan? Aangezien wij allemaal natuur- en dierliefhebbers zijn nemen wij het besluit om in die richting te gaan zoeken. Mijn oog valt op een Bosnisch onderzoeksproject van Bears in Mind bekend van het Berenbos in Rhenen. Al snel blijkt dat dit onderzoek onder andere vanwege het ontbreken van financiën stil ligt. Voor ons dus een ideaal project om in te stappen.

Na een bezoek kom ik erachter dat een van de eerste bewoners van het Berenbos voor getraumatiseerde beren een beer uit Bosnië genaamd MacKenzie was. Deze beer, ontdekt en gevoed door Britse VN-militairen, wordt door bemiddeling van diverse organisaties uiteindelijk ontzet uit zijn benarde positie tussen de strijdende partijen. Wij kunnen dan ook niet anders dan onze actie vernoemen naar deze beer die zelf vernoemd is naar de toenmalige VN-bevelhebber. Later vinden wij uit dat de beer door Nederlandse VN’ers is getransporteerd naar Nederland. Een prachtige symboliek uiteindelijk.

Maar hoe geld op te halen? Wij besluiten dat dit moet gebeuren middels een veiling van items geschonken door diverse BN’ers. Na het versturen van zo’n 200 mails druppelen langzaam diverse gesigneerde items binnen van onder andere Karin Bloemen, Daphne Schippers, Guus Meeuwis maar ook prachtige veteranenkunst en wij mogen zelfs RMWO Majoor Marco Kroon veilen. Uiteindelijk levert de veiling in Bronbeek de actie 6500 euro op. Een prachtig resultaat, zeker als je bedenkt dat iedereen belangeloos heeft meegewerkt.

Het geld wordt ingezet om de beren in gevangenschap op te sporen en hun leefomstandigheden in kaart te brengen maar ook wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een heus Bosnisch berenbos. Al snel blijkt dat sinds de dagen van MacKenzie er nog niet veel verbeterd is, hetgeen wij in zelf in 2018 ook met eigen ogen zien. Beren met, zelfs voor een leek duidelijk zichtbaar, getraumatiseerd gedrag in veel te kleine hokken.

Op dit moment loopt het project nog steeds en zijn er serieuze plannen voor dit berenbos in Bosnië, ten eerste om de beren een mooie oude dag te geven maar ook om educatie te bieden zodat er structureel iets veranderd. Wij staan uiteraard stand-by voor het moment dat er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Tot nu was het al een prachtige reis waarbij wij de start waren van een hernieuwd programma in Bosnië maar her was ook de start van een heel nieuw avontuur waar alweer veel andere dieren mee geholpen zijn. Van egels tot een echte tijger!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *