Introductie

Dit blog beschrijft mijn loopbaan, van aanmelding in 1978 tot FLO in 2018. Alle aspecten passeren de revue, zoals ik ze beleefd heb en me kan herinneren. Pas na mijn loopbaan als beroepsmilitair ben ik gaan bedenken wat ik met mijn ervaringen zou kunnen doen. In mijn optiek is het goed om deze ervaringen te delen om te laten zien dat de rol van de onderofficier geen theorieverhaal is dat we alleen maar op de KMS onderwijzen. Het vertelt, soms tussen de regels door, hoe ik ben gevormd, en later anderen heb mogen vormen. Het vertelt ook hoe mijn competenties door de loopbaan heen veranderden. Maar met name ook hoe ik gevoel kreeg bij het krijgen van vertrouwen, door het nemen van initiatief, het creatief zijn en durf te hebben om zaken aan te pakken. Het vertelt ook van de onmacht die ik ervaren heb als het gaat om hoe om te gaan met het sneuvelen van collega’s. Ook zien we hoe er verschil was tussen de onderbouw, de bovenbouw en mijn rol als stafadjudant in relatie tot de thuissituatie.

De rol en positie van onderofficieren binnen de KL is van oudsher die van Vakman, Leider en Instructeur. Afhankelijk van de functie waarop ik was geplaatst, kwamen deze rollen eigenlijk altijd wel in beeld. In het begin was dat meestal slechts per ongeluk, en zoals we noemen ‘onbewust bekwaam’. Later verschoof dat meer en meer naar ‘bewust bekwaam’.

Dit blog beschrijft vanuit de optiek van de onderofficier hoe de defensieorganisatie door de jaren heen veranderd, soms ten goede en soms niet helemaal. Van een roeping voor “Koning(in) en Vaderland” naar uiteindelijk een organisatie die steeds meer op het bedrijfsleven is gaan lijken. Van veel, of zelfs te veel van jezelf vergen en afvragen of er meer in had gezeten. Ergo, ik probeer antwoord te geven op de vraag of mijn loopbaan nut had, nut voor mezelf, nut voor mijn omgeving en zelfs of het nut had in een nog breder verband.

Verrassend, vooral voor mezelf, en ondanks dat velen zich hier misschien niet helemaal in kunnen herkennen, komt voor mij de tekst van het Onderofficierslied in beeld. De inhoud van deze tekst is toch meer zeggend dan ik voor mogelijk hield toen ik hem uit m’n hoofd leerde. Bijna alle aspecten van het ‘zijn van onderofficier’ zoals ik ze beleefd heb komen in de tekst naar voor, en zullen we in de verschillende afleveringen terug zien.

Onderofficier, Ruggengraat van de KL, Professionals, borst vooruit, kin omhoog, goed in ons vel.
Moed hoog in het vaandel, zorg voor ’t personeel. Trots ben ik, geen opdracht is te veel, leiderschap is ons deel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *