De Taliban ontkenner

Jullie zullen vast wel eens van klimaat en Corona ontkenners gehoord hebben. Maar onder de Uruzgan veteranen is er veel ophef over de zogenaamde Taliban ontkenners.

Deze mensen komen in vele verschillende soorten en maten voor: Man en vrouw, groot en klein, veteraan en burger, maar ook gerenommeerde journalisten! Volgens deze mensen waren er helemaal geen Taliban in Uruzgan aanwezig. Het waren volgens hun boze boeren die bang waren voor hun poppy oogst en/ of zelfs kwajongens die kattekwaad met ons uithaalden! Gelukkig zijn er ook wat genuanceerdere versies te vinden, maar er was alsnog geen die-hard Taliban in Uruzgan aanwezig. Hooguit waren er wat Taliban fanboys die een poster van Mullah Mohammed Omar in hun quala boven hun bed hadden hangen.

Ik vraag mij af hoe deze mensen aan deze info komen. Praten deze mensen met de lokale bevolking? Die volgens onze berichten niet vrijuit kunnen praten, omdat de niet bestaande Taliban in hun nek hijgt. Of praten ze met de Taliban? Wat vreemd is, want die hebben meerdere aanslagen op ons opgeëist. Ik weet in ieder geval dat de mensen die zwaar onder vuur hebben gelegen en letterlijk voor hun leven hebben moeten vechten, weinig tot niks gevraagd is.

Ik hoop ook dat deze mensen realiseren wat zij de Uruzgan veteraan. Maar nog erger: De nabestaanden van onze gesneuvelde collega’s aandoen. En of ze een gedegen afweging maken om dit soort claims te doen.

Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat mijn maten en ik niet opgeblazen zijn door een kwajongen. En dat mijn luitenant niet gesneuveld is, omdat een boze boer zich opblies om zijn oogst te beschermen (waar wij overigens van af bleven). Om nog maar niet te praten over de geavanceerde IED’s die werden gevonden in het gebied. IED’s waar de EOD een opleiding van bijna een jaar voor krijgt om ze te kunnen ruimen. En dan nog maar te zwijgen over de tactieken en drills die werden gehanteerd door deze boze boeren en kwajongens.

Wat wel een feit is dat de top van de Taliban uit Uruzgan komt. Mullah Mohommed Omar de bekendste van het stel en voor zijn dood een van de meest gezochte terroristen, is opgegroeid in het Deh Rawod District. De huidige Taliban leider Mullah Abdul Ghani Barader is daar zelfs geboren en leid op dit moment de vredesbesprekingen met de Afghaanse overheid.

Gelukkig mag iedereen zijn mening geven en leven wij niet in een land waaruit de overheid uit kwajongens en boze (poppy)boeren bestaat. Maar ik wil wel vragen om eerst eens na te denken voordat je iets beweerd en navraag te doen bij de mensen die te maken hebben gehad met deze boze boeren en kwajongens. Je zult versteld staan wat deze mannen hebben gezien en meegemaakt.

2 antwoorden
 1. Ton Kelders
  Ton Kelders zegt:

  Mooi geschreven en een waarheid als een koe.
  Alleen “gelukkig mag iedereen zijn mening geven” , gaat dus niet op voor die (ontkenners). Want die vinden hun
  mening de enigste juiste en als je het er niet mee eens bent, wordt je beledigd.

  PS. Ik ben Indië en Korea veteraan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *