Gevangen in gevoel
Patrick van der Wal woont sinds zeven jaar samen met zijn partner Esmeralda en is vader van dochters Faye (13) en Jade (15) en zoon Yannick (15).
In april 1991 kwam Patrick op als dienstplichtig marechaussee, om een jaar later onderofficier te worden bij diezelfde eenheid.
Van mei t/m november 1995 nam hij als wachtmeester deel aan de rotatie V19 UNPROFOR.
Te beginnen in Zagreb, later werd dit Santici.
Hoewel hij vijf jaar later een punt zette achter zijn militaire carrière, was dit niet zijn laatste uitzending, want van november 2011 tot november 2012 was hij in Kabul, Afghanistan mentor advisor van de Nationale Politie EUPOL.
In 2016 realiseerde Patrick zich dat hij mentaal/fysiek op was. Het was dus de hoogste tijd om iets te doen.
Lang probeerde ik mij groot te houden en de schijn op te houden dat het wel meeviel en dat alles goed zou komen. Ik viel terug op mijn overlevingsdrang, ego en trots. Helaas is dat niet helemaal gelukt. Mijn ogen waren volgens mijn partner hol en leeg. Als ik foto’s terugkijk van die tijd kan je dit uiterlijk ook niet verbergen.
Los van het feit dat het een hel voor mijzelf was, heeft het een zware wissel getrokken op ons gezinsleven.
Het was 2016. Ik was een hoopje ellende en zat in een zwarte, uitzichtloze tunnel. Wat was er mis met mij? Ik voelde mij onbegrepen en kreeg geen gehoor van artsen als ik mijn gevoel probeerde uit te leggen. Raakte gefrustreerd en niet gehoord door ‘medische specialisten’.
Toen begon mijn partner over hoog sensitiviteit. Ik ben een boek gaan lezen van Elaine Aron ‘Hoogsensitieve Personen’. Het was direct herkenning. Mijn eerste lichtpuntje in mijn pikzwarte tunnel. Helaas werd dat door de reguliere medische wetenschap ontkend (het bestaan hiervan, terwijl het wetenschappelijk is bewezen). Toen ben ik hiervoor gaan knokken en is het idee ontstaan om dit taboe te doorbreken en te voorkomen dat mensen niet begrepen worden of uiteindelijk een verkeerde diagnose (stoornis) gelabeld zouden krijgen.
Ter illustratie; PTSS is een opgelopen geestelijke stoornis, hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Als je hier niet bewust van bent en je gaat er niet goed mee om loop je het risico om uiteindelijk wel PTSS op te lopen of depressief te raken zonder te weten waar het vandaan komt. Dit werd mijn missie om het bespreekbaar te maken.
Toen ik uit mijn depressie kwam in de zomer van 2016 besloot ik in eerste instantie van mij af te schrijven om mijzelf beter te leren kennen en om te voorkomen dat ik weer terug zou vallen. Dat was mijn angst.
Op het moment dat duidelijk werd dat mijn verhaal ging leiden tot een boek, hoopte ik natuurlijk dat het mensen zou raken, dat het een bijdrage kon vormen om hoogsensitiviteit bespreekbaar te maken. 20% tot 30% is hoogsensitief dus ook binnen de zogenaamde ‘harde beroepen’ zoals politie, defensie etc. Ik (en niet alleen ik) ben ervan overtuigd dat als men niet goed omgaat met hoogsensitiviteit omdat het een taboe is of men is er zich niet bewust van dit eerder kan leiden tot PTSS, depressie of erger. Ik dacht dat ik enige was die worstelde met zijn gevoel. Dat blijkt dus niet het geval nadat ik zelf op onderzoek uitging.
De manier waarop mijn boek uiteindelijk ontvangen werd is geweldig. Ik kan mijn geluk niet op. Ik heb zoveel (ontroerende) reacties gehad. Velen herkenden zich in mijn zoektocht. Mijn korpschef van Oost-Nederland heeft boeken aangeschaft voor alle leidinggevenden van politie Oost-Nederland.
Afgelopen week heb ik de korpschef van de nationale Politie in Den-Haag mogen spreken. Een kers op de taart is dat Peter van Uhm een nawoord heeft geschreven en onder de indruk was. Hij heeft hem in 1 avond uitgelezen. Ik kreeg een gigantisch mooi compliment van een GZ psycholoog die werkzaam is bij centrum ’45. Zij herkende mijn verhaal bij vele politieagenten en militairen met PTSS. Kortom wat ik wenste komt nu uit. Mijn posts worden duizenden keren bekeken op LinkdIn. Mijn missie een vaststaand feit en een begin van hele mooie dingen waarbij de veteranen, militairen, politieagenten geen ‘egootje’ meer hoeven te zijn maar van hun kwetsbaarheid hun kracht kunnen maken.
Gevangen in gevoel is te koop bij onderstaande adressen:
Patrick van der Wal
White Elephant Publishing
Bol.com
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!