Willem Ruiter

Willem Ruiter is 49 jaar, getrouwd met Mirjam en samen hebben zij een zoon van 15 jaar. Daarnaast is deze veteraan een gedreven vrijwilliger van het Veteranen Search Team.

Eenheid: 898 Verbindingsbat / UNPROFOR
Functies: Bij 898 peiler plotter, bij UNPROFOR toegevoegd admeur
Missie: 1994 UNPROFOR 1 NL UN Support Command

Willem, het is alweer even geleden dat je als dienstplichtige deelnam aan UNPROFOR Hoe kijk je daar op terug?
Hoewel ik geen militair meer ben, mis ik het soms nog wel.
Destijds was ik werkzaam op Kamp Holterhoek in Eibergen, bij het 898 verbindingsbataljon. Daar werkten wij in ploegendiensten in een geavanceerd afluister gebouw waar de antennes op dat moment voornamelijk naar het oosten waren gericht, middels driehoek peilingen kwamen daar resultaten uit. Als peiler plotter was het mijn taak om de plaats te bepalen waar de drie lijnen elkaar kruisten. Een erg leuke en bijzondere tijd heb ik daar gehad.
Nu zou het vallen onder de MIVD. Als ze me bellen sta ik zo weer voor het hek.

Wat ik het meeste mis is de kameraadschap, het gevoel gewaardeerd te worden. Dat is bij defensie meer aanwezig dan in de burger maatschappij.
Ik heb bijvoorbeeld in Bosnië mijn strepen gekregen en een tevredenheidsbetuiging
ontvangen omdat ik daar met de beperkte middelen toch een gedeelte kon versnellen op de administratie.
In de burgermaatschappij zijn beloningen vaak schaars en wordt er eerder aan je verdiend als je met een idee komt, dan dat er daadwerkelijk waardering is voor je inbreng.

Ik kwam in september ’93 op als dienstplichtige, was 22 jaar en het was wel wennen. Toch beviel het mij prima. Mijn dienstplicht duurde negen maanden en gedurende die periode heb ik mijzelf aangemeld voor UNPROFOR. Ik was toen vrijwillig nadienend.
Na mijn uitzending wilde ik naar de KMS om onderofficier te worden. In afwachting van sollicitatie heb ik nog 3 maanden in Garderen gezeten
Helaas ging de KMS niet door omdat ze toen vonden dat ik te beschadigt was door mijn uitzending.

In 1996 ben via een uitzendbureau aan het werk gegaan, daar werk ik nu nog steeds! Tevens heb ik mijn eigen webdesign bedrijf (www.ruiterwebdesign.nl) en doe ik veel voor onze veteranen!

Goed om te horen. Wat betekent het voor jou om veteraan te zijn?
Ik ben er trots op. Er zijn veel groepen waar je je bij aan kunt sluiten en waar je wat voor een ander kunt betekenen. Veteranen letten op elkaar.
Het is niet zo dat ik het er vaak over heb, dat ik veteraan ben, maar men weet het wel.
Daarnaast heb ik aan mijn uitzending een goede vrienden club en een berg herinneringen over gehouden.

Je uitzending. Kun je daar nog wat meer over vertellen?
Zo tijdens mijn uitzending was ik vaak binnen de hekken, dan is de post toch wel een dingetje waarop je zit te wachten. Nu heeft men toch meer mogelijkheden om met het thuisfront te communiceren.
In mijn tijd mocht je 3 minuten per maand met de satcom bellen, dan moest je ook nog kiezen wie.
Dankzij die missie weet ik ook waartoe de mens in staat kan zijn.
In 2017 ben ik 5 dagen terug gegaan, met mijn vader. Hotel in Sarajevo geboekt en met een huur auto alle plekken weer bezocht van toen. Dat heeft me erg goed gedaan.

Zou je mensen aanraden om bij defensie te gaan?
Jazeker, mijn zoon gaat straks de VEVA doen, hij wil graag bij de KMAR en zich specialiseren om met honden te gaan werken.

Goed voorbeeld, doet goed volgen. Het Veteranen Search Team heeft de Witte Anjer prijs 2020 gewonnen. Een erkenning voor jullie inzet?
Jazeker, een erkenning voor alle vrijwilligers. Samen maken zij het Veteranen Search Team.
Het VST zoekt in opdracht van en met de politie naar (urgente) vermissingen. Dat kan een persoon zijn maar ook naar voorwerpen kan worden gezocht.
De politie zoekt hierbij contact met het VST en zodra er een zoekgebied is gaan alle registers bij het VST open.
Iedere vrijwilliger krijgt op dat moment een sms met de locatie en tijd. Het Veteranen Search Team zet een CP op de locatie en maakt met zijn inzet coördinator(en) samen met de politie een plan waar we moeten gaan zoeken. Als de vrijwilligers (uit alle hoeken van het land) aankomen worden deze in groepen verdeeld. De groepscommandant legt de groep uit wat de bedoeling is en stuurt de groep aan.

Daarbij is iedere inzet een succesverhaal, of diegene nu gevonden is of niet. Het niet vinden is tevens wel het uitsluiten dat diegene daar was of is. Het succesverhaal is dat het Veteranen Search Team zich op de kaart heeft gezet als een professionele organisatie. Het geeft Veteranen het gevoel weer iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Het Veteranen Search Team geeft je de kans om je verder te ontwikkelen. Ik zou zeggen, kijk eens op onze website: http://www.veteranensearchteam.nl en meld je aan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *